Ignoranta


In secolul XXI ignoranta este cel mai mare pacat. Cel putin asa cred eu. Poate ca nu ne permitem sa cumparam o carte noua in fiecare saptamana, sa mergem la cursuri de specialitate, conferinte si alte cele. Sau poate avem banii necesari pentru toate acestea, dar din pacate nu avem timp. Copii mici, parinti batrani si bolnavi, prea multe ore petrecute la serviciu.

Azi voi vorbi despre dezvoltarea personala. Pentru ca la asta ma pricep. Sa ne intelegem, nu sunt a toate cunoscatoare. E un domeniu vast, cu metode care mai de care, unele vechi de sute de ani, altele noi, unele demonstrate stiintific iar altele nu. In Romania au inceput sa apara tot felul de tehnici si metode ca ciupercile dupa ploaie. Oameni care s-au trezit inselati de asa zisi maestrii, guru si vindecatori care isi proclamau metoda ca fiind unica si cea mai buna metoda de vindecare sufleteasca si fizica. Poate ca da, poate ca nu.

In timp ce ma uitam pe internet, am dat peste tot felul de articole (imi cer scuze, dar nu am invatat inca cum sa adaug link-urile necesare) care erau pline de ura la adresa unor metode de dezvoltare personala. In conditiile date, nu pot decat sa ma intreb: oare autorii au incercat vreodata acele metode? Sau poate ca le-au incercat dar nu au functionat pentru ei? Sau poate au dat peste sarlatani?

Eu cred cu putere ca atunci cand vreau sa incerc o metoda noua de dezvoltare personala trebuie mai intai sa ma informez. Sa caut istoricul acelei metode, scoala careia apartine, tehnicile folosite, testimoniale. Vedeti voi, este imposibil sa nu existe un site oficial pentru metoda X. Sa nu uitam ca sunt metode care nu au fost acreditate (inca) in Romania dar care sunt recunoscute oficial in alte tari. Sunt metode care iti sunt potrivite si metode care nu iti sunt potrivite. Exemple pot fi multe. Hajamatul (metoda de vindecare fizica cu beneficii in plan emotional) provine din Turcia, nu este recunoscut de catre guvernul turc, in schimb are recunoastere oficiala in Canada. Metoda Bowen este recunoscuta oficial in Australia. Metoda Silva, NLP, respiratia holotropica…cate si mai cate. Acum, de unde stim ce si cum sa alegem? Pai, cum spuneam mai sus. Este imposibil sa nu existe un site oficial in legatura cu metoda sau tehnica respectiva. Apoi, daca eu sunt o persoana logica, rationala, cum credeti ca o sa percep dezvoltarea personala spirituala? Ca o marsavie, o inselatorie pentru prosti. Si invers. Daca sunt o persoana spirituala, credincioasa si particip la un workshop bazat pe logica si rationament, care nici macar nu pomeneste cuvantul „emotie”, cum credeti ca as reactiona? Niste oameni fara Dumnezeu, nedezvoltati si de care ar trebui sa imi fie mila. Niste prosti care nu vad dincolo de cuvinte si de material. Si uite asa apar barfele si recenziile negative. Acum, presupunand ca m-am decis asupra unei metode X. Inainte de a plati o caruta de bani pe niste sedinte de dezvoltare personala, vindecare psihica sau fizica, parca as merge la un workshop, sa vad exact despre ce este vorba inainte de a lua decizia finala. In cadrul unui workshop, teoretic, ar trebui sa capat niste informatii de la oameni specializati in domeniul respectiv. Cui se adreseaza aceasta metoda? In ce consta, mai exact, aceasta metoda? Poate o mica demonstratie? Abia la sfarsit voi putea lua decizia corecta pentru mine.

Omul nu este un animal pe care il poti dresa asa cum vrei. Avem cu totii personalitati diferite, idei diferite despre viata, experiente diferite. Suntem unici in ciuda asemanarilor dintre noi. Nu exista o reteta sau un raspuns universal pentru nevoile si problemele noastre. Din punctul meu de vedere omul este ca un diamant neslefuit. Trebuie doar sa gasim metoda potrivita pentru slefuirea perfecta. Iar pentru asta trebuie sa ne informam corect, din surse de incredere si in niciun caz din recenzii pline de ura. Mai e ceva: informatia se capata in timp, cu rabdare.

Din acest motiv consider ignoranta un mare pacat. A vorbi urat despre o anume metoda de dezvoltare personala inseamna a nu sti nimic despre aceea metoda/tehnica. Imi aduc aminte de un articol citit in urma cu mai bine de 10 ani. La nivelul anului 1994 existau peste 600 de tehnici asociate devoltarii personale si aproximativ 200 de scoli de psihoterapie.  Va puteti imagina cate exista in 2014, douazeci de ani mai tarziu? Cat despre persoana care poate preda/practica metoda X, ar trebui sa fie inregistrata in cadrul scolii respective iar numele ei sa poata fi gasit in lista celor care sunt acreditati de catre scoala sau institutia careia apartin. De asemenea, titlul persoanei este foarte important, pentru ca el vine cu competente si drept de pratica in anumite domenii (de exemplu, un psiholog -in functie de orientare- are drept de coaching dar un coach nu are dreptul de a practica sedinte de psihoterapie).

Acestea fiind zise, nu imi doresc decat sa vad cum circula informatia corect, fara prejudecati, astfel incat sa stim de unde, cand si cum sa alegem ceea ce este bine pentru noi.

 

2 comentarii la „Ignoranta

  1. Am citit atent articolul tau. Cum de altfel, citesc cu interes, zeci de articole asemanatoare. Am o observatie de facut, pe care am facut-o si pe toate celelalte articole de „dezvoltare personala” citite.
    Am scris cu ghilimele, pentru ca, din punctul meu de vedere, e clar, lucrurile despre care vorbesti tu aici, si ceilalti autori similari, NU SUNT DEZVOLTARE PERSONALA. Ori, cuvintele folosite in expresie, ar trebui sa faca de la sine inteles acest lucru. NU EXISTA dezvoltare personala, in grup, facuta in terapii la psiholog, la consultatie cu guru, la workshopuri, si la alte „evenimente” de acest gen.
    Dezvoltarea PERSONALA se cheama personala pentru ca se refera la O SINGURA PERSOANA. Nu la grupuri, nu la workshopuri, si alte gaselnite comerciale de exploatare a necesitatii omului de aspirare la mai sus.
    Sper sa intelegi ce am avut de spus.

    • Iti inteleg nemultumirea la fel cum inteleg si faptul ca fiecare dintre noi avem pareri diferite despre acest subiect. In situatia data eu am vrut sa atrag atentia faptului ca in momentul in care doresti sa participi sau sa te afiliezi la anumite grupuri ar fi mai bine sa verifici statusul acelei persoane/organizatii tocmai pentru a evita eventualele neplaceri. Si da, eu una cred ca uneori avem nevoie de ajutor pentru a ne dezvolta.

Lasă un comentariu