„Gravida la 16 ani”


Parca asa se numea emisiunea vazuta aseara. Cum nu aveam somn butonam telecomanda pe toate posturile. Si uite asa am ajuns si la aceasta emisiune, despre care mai auzisem cu ani in urma ca ar rula pe la americani. Tot atunci, pe cand „calaream” site-urile de pe afara dadeam de statistici care aratau ca rata sarcinilor in randul adolescentelor a crescut dupa aparitia TV a acestui reality show. Motivul? Cat se poate se simplu: adolescentele isi doreau sa devina vedetele acestei emisiuni.

Din fericire in Romania este difuzat doar show-ul original, nicidecum varianta autohtona. Si sper din tot sufletul sa ramana asa. Chiar nu imi doresc sa vad cum tinerele noastre raman insarcinate doar de dragul a 15 minute de faima. La fel cum sper ca parintii acestora le vor face o educatie sexuala sanatoasa, explicandu-le riscurile, neajunsurile si neplacerile ce vor urma.

Eu una mi-as dori sa traiesc intr-o societate in cadrul careia sexualitatea nu mai este un subiect tabu, in special in relatia parinti- copii. Adolescenta este in sine un subiect sensibil. Copiii nu mai sunt copii dar nu sunt nici adulti. Din punct de vedere psihologic acestia nu sunt inca capabili in a lua decizii importante legate de viata lor, fara suportul parintilor, sunt usor sugestionabili si influentati de grupul din care fac parte, in timp ce corpul lor se afla intr-o continua transformare iar functiile reproductive sunt active si „imbatate” hormonal. Am observat cum educatia sexuala este confundata cu povestile despre sex, in marea majoritate a cazurilor.  De aici si marile probleme in randul adolescentilor care isi incep viata sexuala mult prea devreme, rata crescuta a avorturilor, a bolilor cu transmitere sexuala si nu in ultimul rand traume psihice ce ii pot urmari pe tot parcursul vietii.

In 1995 eram in clasa a IX-a. Doi reprezentanti ai unui ONG au cerut permisiunea de a participa la ora de dirigentie insa au fost repede dati afara din sala de doamna diriginta, pe motiv ca „ne invata despre sex”. Oamenii nu au facut altceva decat sa ne explice (cu ajutorul unor planse desenate) cum functioneaza organele reproductive si care sunt regulile de igiena intima. Sunt sigura ca dansii ar fi avut mai multe de spus, lucruri care ne-ar fi fost de folos si care mai tarziu ar fi prevenit cazurile de sarcina nedorita si avort din clasa. Pana la inceputul clasei a XI-a, din pacate, jumatate dintre colegele de clasa aveau o viata sexuala activa, unele dintre ele cu mai multi parteneri si cate 2-3 avorturi la activ. Parintii si profesorii nu stiau nimic de aceasta situatie neplacuta. Parintii nu au discutat cu adolescentii lor despre sex, profesorii nici atat.

Eu una consider ca este datoria noastra, ca parinti, sa ne ocupam de sanatatea fizica si psihica a copiilor nostri. Educatia generala nu poate fi completa fara o educatie sexuala adecvata varstei si necesitatilor adolescentului.

Lasă un comentariu